Siirt, Türkiye’nin büyük bir coğrafyasının içinde bulunan ve şehirleriyle, köyleriyle, yayla köyleriyle ve dağlara dolu bir şekilde, çok özgün ve değerli bir kenttir.
Battaniye
Siirt’te birçok kültürel gelenek vardır. Bunlardan biri de battaniye yapmaktır.
Battaniye, pamuk, yün veya ipek gibi çeşitli malzemelerden yapılabilen ince bir battaniyedir. Adı Arapça “battan” kelimesinden geliyor. Battan, pamuklu bez anlamına gelir ve Türkiye’de de Osmanlı döneminde bu tür ince battaniyeye atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Modern Türkçede “battaniye”, özellikle bugün Anadolu’da yaygın olan (geleneksel olanlar olmasa da) ince yün battaniyelere atıfta bulunur.
Battaniyeler genellikle beyaz veya kırık beyazdır ve üzerlerinde belirli bir desen veya desen yoktur; ancak işlemelerin sadece süsleme amacıyla eklendiği örnekler de vardır, işittirilmesi gerekli değildir

Siirt Hamaları
Hamamlar, yer altı ısısının doğal olarak oluşturduğu sıcak su kaynaklarının yakınında bulunur. Bu sular, artrit veya diğer hastalıkların neden olduğu eklem ağrıları, romatizma, kas ağrıları vb.
Siirt’e giderken muhakkak gidip görebileceğin listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz , asla pişman olmayacaksınız.

Siirt kuru inciri
Türkiye’de Siirt ilinin geleneksel yemeği olan Siirt inciri, Siirt’in kurucu aşiretlerinin ilk yerleşim yeri olan mezopotamya’da yetişen taze bir incirdir.
Siirt kuru inciri, peynir veya bal ile atıştırmalık veya tatlı olarak tüketilebilir. Ayrıca kahvaltıda yoğurtla yenir.

Zivzik narı
Zivzik narı geleneksel bir Azerbaycan çalgısıdır. “Zivzik” kelimesi, “ses” anlamına gelen Farsça’dan gelmektedir. Azerbaycan ve İran’da eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Zivzik narin’in sesi klarnetinkine benzer, ancak Azerbaycan’da farklı malzemelerden yapılabilir ve şekli bölgeden bölgeye değişir. Bazı yörelerde zivzik narin kaval (“kamış” anlamına gelir) olarak adlandırılır.

Perde pilav
Perde pilavı Siirt’in geleneksel yemeğidir. Pilav fırında pişirilir, üzerine et ve sebze konur. Pişen pilav daha sonra ocaktan alınarak yoğurtla servis edilir.
İlk olarak Sultan Mehmet Han (1451-1481) döneminde yapıldığı bilinen perde pilavın kendine has bir tarihi vardır. O dönemde Anadolu’nun her yerine hakim olan en önemli padişahlardan biriydi. Osmanlı tarihinde de Uzun Hasan’ın ordusunu aralarındaki uzun çatışmalardan sonra bozguna uğratması ve aralarında diplomatik yollarla barışı sağlamasıyla da tanınmıştır.
Bu zaferden sonra sarayında yüksek rütbeli memurlar için “padişah divanı” anlamına gelen “padişah divanı” adı verilen görkemli bir ziyafet düzenlendi. Bu kutlama sırasında, bu etkinliklerde ikram edildikten sonra halk arasında popüler hale gelen perde pilavı da dahil olmak üzere farklı yemek çeşitlerinin tadını çıkardılar.

Hz.Veysel karani türbesi
Hz.Veysel Karani türbesi, ziyaretçilerin beğenisini kazanmakta ve doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Türbe ile birlikte birçok şehir manzarası da vardır. İşte sizlere önerimiz; Minareyi uzun ve geniş iki halka çevirerek mimariye bir değişim yaşatmışlar. Tek başına tarihi yapısı sayesinde ziyaret edilmesi gereken diğer kültür miraslarından olan Hz. Veysel Karani türbesine muhakkak gitmenizi eski tarihimizi görmenizi tavsiye ediyorum.

Botan mağaraları
Siirt’in kültürel özellikleri, Siirt’teki mağaralarda çok sayıda olduğunu belirtmektedir. Örneğin Botan Mağarası, Şirvan ilçe merkezinde bulunmaktadır. İlk olarak geçen yüzyılda ortaya çıkan bu mağara geniş bir açıyla incelendiğinde, daha sonra halk arasında bilinen “Demirköprü” dergahın bulunduğunu görürüz. Bugün bölgenin en eski ve en büyük yerleşim alanlarından biridir tarihine ilişkin bilgiler de vardır. Faaliyet gösteren pek çok sanatçının yaşamamakla birlikte hayret verici bir dokusu var; bu doku da bizlere gösterilen ihtişamlardan kaynaklanmaktadır.
Botan çayı, piknik için gidip rahatlayabileceğiniz ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir. Özellikle hafta sonları arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirebileceğiniz bir ortam ile kendinizi rahat hissedeceksiniz.

siirt bu kültürel özellikleri ile adeta bizlere kucak açmıştır
Siirt, bu kültürel özellikleri ile adeta bizlere kucak açmıştır. Bu yüzden Siirtin her yerinde görmeye başladığınız battaniyeler, siirt fıstıkları ve bunlarla ilgili hazırlanan bir çok ürün her yere seyahat etmiş oluyorsunuz. Zaten bu da onlar için bir gelenek olmuştur. Siirtin bölgesinde yetişen siirt fıstıkları da dahil olmak üzere pek çok bitkisi ve meyvesi var ki bunlarla ilgili de benzer şeyler yaşanabilir ve onlara göre tesadüf diye düşünemezsiniz. Her zaman en iyi malumatlarda sayabilirim ki sihirli bir şehirdir Siirt. Bu sihirli şehri görmek isteyenler de burada bulunduğu için heyecanlandirabilirsiniz.
Bu, bir sebeple olmaktan öteye geçmeyen, Siirt’i sevenlerin onu kucaklayacakları güzel bir sebep olmalıdır.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid